dimarts, 21 de maig de 2013

AprendreAquest és el tema central de l'educació: "aprendre". Diu Boris Mir: "Amagat darrera les polèmiques educatives, els debats sobre les TIC o els nous currículums basats en competències, l'acte d'aprendre queda massa sovint implícit, ocult, pressuposat a l'escola. I això fa difícil reflexionar sobre la seva naturalesa i abordar-lo en la seva justa dimensió pedagògica." (Aprendre. Notes per a la reflexió)

Aquestes són les deu notes que desenvolupa a la xerrada que va fer ja fa alguns anys aquest professor d'educació secundària que actualment treballa a l'IES Les Vinyes. Podeu llegir l'explicació de cada un d'aquests punts aquí: Exposició. deu notes per a la reflexió sobre l'aprenentatge. Molt recomanable!
1. El marc teòric més acceptat sobre l'aprenentatge és el model constructivista
2. El constructivisme és (només) una teoria sobre l'aprenentatge
3. S'aprèn fent, però fent amb el pensament
4. L'aprenentatge és difícil d'avaluar perquè és invisible
5. Els aprenentatges no són ni les tasques ni els productes que fan els alumnes
6. Els coneixements previs només són el punt de recolzament per a aprendre
7. L'aprenentatge sempre es realitza de forma singular i personal
8. L'aprenentatge no es decreta, però es pot promoure
9. Aprendre no és tan sols saber més, aprendre també és canviar
10. Les formes d'ensenyar haurien de ser congruents amb les formes d'aprendre

Avui no donaré cap opinió propia sobre el tema, prefereixo dedicar-me de moment a llegir el que pensen aquells que estan actualment a dins de l'aula i que, a més, han reflexionat molt sobre la seva pràctica docent i tenen la generositat de compartir la seva experiència i coneixements. És el cas del Boris Mir que amb La mirada pedagógica, un blog sensacional que m'està servint molt per a replantejar-me algunes idees i fer-me algunes preguntes que no se m'havien acudit.


1 comentari:

  1. Bé, no puc sinó agrair molt el teu post i la valoració que fas de La mirada pedagógica. Com pots suposar, sóc d'aquells que escriuen per mirar de donar forma i entendre les coses que em passen. Per això, tot plegat és més una reflexió personal, que no pas un compendi de certeses.

    Vist des del temps i la distància, li donaria algunes voltes a les paraules que vaig escriure pels amics de Lacenet, però signaria encara aquestes idees. I també en signaria moltes del teu bloc, que m'ha semblat magnífic, delicat i reflexiu. Trobo una sintonia comuna, un mar de fons compartit, en les idees i reflexions que exposes que m'ha agradat molt. Apunto el blog per seguir-lo! :)

    Ben cordialment,

    Boris

    ResponElimina