dimarts, 15 d’agost de 2017

La missió de l'escola"Em nego a acceptar que la missió de l'escola és, simplement, inculcar un currículum.
Reivindico que cal posar en primer pla els principis pedagògics que són:
1) L'escola és un lloc on la recerca de precisió, de justícia, de rigor i de veritat ha de prevaldre sobre les relacions de poder;
2) L'escola és un lloc en el qual - a diferència de l'empresa - és més important 'la comprensió' que tenir 'èxit' a qualsevol preu;
3) L'escola és un lloc on l'error és fructífer perquè permet analitzar un fracàs i progressar;
4) L'escola és un lloc on sempre s'ha de donar a tothom una altra oportunitat, apostar per la seva educabilitat i rebutjar ferotgement l'eliminació de la 'baula feble'.
Penso que l'escola, de manera intencionada, ha d'anar a contracorrent de certa evolució social. I crec, personalment, que per trobar el seu significat, la seva grandesa i la seva capacitat d'atracció, ha d'assumir la seva 'funció de resistència'."

Philippe MEIRIEU 

1 comentari:

  1. Justament ara que l'escola ha arribat a tothom, que la classe treballadora ha pogut accedir amb igualtat de condicions teòrica a la institució que la pot dur a l'accés al coneixement, doncs justament ara arriben els discursos dels pedagogs que ens diuen que no, que l'important no és el coneixement, que l'important és un no sé sap ben bé què descrit amb paraules d'allò més boniques.
    L'escola té moltes funcions. Però la primordial és el fet de ser la institució que permet l'accés de TOTHOM al coneixement superior. A aquells coneixements que necessitem per poder actuar políticament. Si l'escola pren aquesta missió com un afer secundari, qui se n'encarregarà? I justament si aquesta missió no s'acompleix, el que estem fent és perpetuar la feblesa del feble. Estem perpetuant els mecanismes d'exclusió.
    Resistència avui en dia no és altra cosa que optar per un coneixement i un rigor que són els únics camins que ens portaran a superar l'exclusió, la pobresa i la minoria d'edat a la que ens volen sotmetre.
    Vull dir, que estic d'acord en tot el que diu el Meirieu sempre que tot aquest discurs estigui al servei d'inculcar el currículum i no a la inversa.

    ResponElimina